collageen, vochtbalans

Collageen en een gehydrateerde huid

De hydratatie van je huid maakt dat je huid zacht en soepel is, en dat hangt grotendeels samen met de hoeveelheid collageen in je lichaam.

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de zachte huid van baby’s en peuters. Waarom is die zo zacht?

Op jonge leeftijd bevat het lichaam nog zoveel jong collageen, dat de huid veel water vasthoudt en dus op natuurlijke wijze wordt gehydrateerd.

Dat werkt als volgt.

Collageen is een eiwit dat uit zichzelf water bindt; het neemt water op. Het collageen heeft een soort fijnmazige structuur waarbinnen het water wordt opgezogen en vastgehouden.

Dit proces vindt plaats in alle cellen van ons lichaam, dus ook in de weefsels aan de oppervlakte, oftewel: in onze huid.

Hoe meer collageen ons lichaam bevat, des te meer water het kan opnemen, en des te beter onze huid er uit ziet.

Waarom is water zo belangrijk voor onze huid?

Onze huid heeft water nodig om gezonde cellen te maken. Alle cellen in ons lichaam en dus ook de cellen in onze huid bestaan voor het grootste deel uit water. Onderaan de opperhuid bevindt zich een laag cellen, de zogenaamde basale laag. Deze zorgt voor voortdurende vernieuwing van de opperhuid, doordat de basaalcellen zich continu delen.  Voor dit proces is veel water nodig om gezonde cellen te laten ontstaan!

Maar… er zit nog een aspect aan. Water is namelijk ook van essentieel belang als smeermiddel voor de elastinevezels.

In de lederhuid bevinden zich (onder andere) de collageen- en elastinevezels. Collageenvezels zorgen voor de stevigheid van de huid (zodat deze niet scheurt als de huid wordt uitgerekt) en elastinevezels, de naam zegt het al, geven de huid elasticiteit, ofwel veerkracht,waardoor de huid na beweging weer terugveert in zijn oorspronkelijke staat. Deze vezels bewegen in de huid continu langs elkaar en om dat soepel te laten verlopen is er een smeermiddel nodig, zoals de olie in een automotor. In de huid is dat… inderdaad, water.

Collageen heeft de belangrijke eigenschap dat het water kan binden – en daarmee is collageen van onmisbare waarde voor de gezondheid en hydratatie van onze huid.

Een gehydrateerde huid oogt stevig en soepel tegelijk. En collageen zorgt daarvoor.

Terug naar de stevige huidjes van baby’s en peuters… Zolang we jong zijn heeft ons lichaam zelf het vermogen om collageen aan te maken. Helaas begint dat na ons 25-e langzaam af te nemen, en als we de 50 gepasseerd zijn, is ons lichaam helemaal niet meer in staat om collageen aan te maken. Vandaar dat vanaf die leeftijd de eerste rimpels verschijnen en we last beginnen te krijgen van onze gewrichten.

Je voeding aanvullen met een goed (vis)collageen-supplement is dan een goede optie.

Premium Collageen is zo’n hoogwaardige viscollageen. Wil je het proberen? Mijn advies is om met minimaal 3 potten te beginnen om te zien of je verschil ervaart. Je kunt Premium Collageen bestellen in de shop.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *