huidveroudering tegengaan

Verstandig zonnebaden: 3 tips tegen huidveroudering

De zomer is in aantocht! De weersvoorspelling voor de komende dagen is goed, en met name zaterdag wordt een fantastische dag.

In mijn jonge jaren was bruin worden bijna een sport. Regelmatig de zon pakken en zo min mogelijk smeren – en als ik al smeerde, dan het liefst met een lage factor.

Inmiddels weet ik beter en zit ik nog maar sporadisch in de zon. Ik ga er in ieder geval niet meer voor liggen – maar pak uiteraard wel de nodige stralen mee als buiten lekker in de tuin bezig ben of op de fiets.

Maar hoe zat het nou ook alweer met die straling? Want je hebt UVA en UVB:

UVA-stralen veroorzaken geen zonnebrand; maar kunnen in hoge concentraties de diepe huidlagen beschadigen, en zijn verantwoordelijk voor rimpelvorming lose belly fat fast. UVB-stralen zorgen voor een gebruinde huid en de aanmaak van vitamine D, maar kunnen ook zonnebrand veroorzaken. Een verbrande huid is een beschadigde huid, en die verliest niet alleen zijn elasticiteit op termijn, maar geeft ook kans op huidkanker. Zaak dus om je goed tegen de zon te beschermen!

Maar let op: niet alles wat je op je huid smeert is ook goed voor je. Drie tips om je huid op een natuurlijke manier tegen de zon te beschermen:

TIP 1. Gebruik geen chemische zonnebrandmiddelen. Commerciële zonnebrandcrèmes beschermen tegen UVB, maar bevatten meestal giftige, kankerverwekkende stoffen. Neem liever een zonnebrandcrème op minerale basis. De stoffen titanium dioxide en zink oxide die hierin zitten, leggen een (wit) laagje op de huid dat het zonlicht weerkaatst.

TIP 2. Een geweldig natuurlijk alternatief tegen zonnebrand is kokosolie. Met factor 10 (SPF) blokkeert kokosolie 90% van de UVB-straling; een veilig en ideaal alternatief als zonnebrandcrème om je huid te beschermen. Bijkomend voordeel is dat kokosolie de huid heel soepel houdt. Wel regelmatig blijven insmeren, maar dat geldt altijd in de zon.

TIP 3. Verder kun je jezelf ook van binnenuit tegen de zon beschermen, door voldoende antioxidanten en omega-3 vetzuren binnen te krijgen via je voeding. Als je voldoende antioxidant-rijke voeding eet verbrandt je huid minder snel, en als je lichaam voldoende omega-3 bevat verlaag je het risico op huidkanker. Antioxidanten zitten bijvoorbeeld in groente, fruit, kokosolie, thee, rauwe cacao en eieren. Omega-3 vind je veel terug in vis, krill, olie, lijnzaad, bonen en walnoten (bron: Jesse van der Velde).

En collageen? Heb je daar nog iets aan met betrekking tot zon en zomer? Wel, niet als het gaat om bescherming tegen de zon, maar collageen ondersteunt je huid wel voor meer soepelheid en glans. En dat is mooi meegenomen als je meer van je (blote) benen en armen laat zien in deze periode van het jaar!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *