collageen type I

Collageen type 1, 2 of 3?

Je hebt verschillende typen collageen. Als je je gaat verdiepen in collageen, dan kom je al gauw 3 verschillende typen tegen: type 1, 2 en 3.

Maar hoe zit het nou met die typen? En welke moet je nemen?

Om die vraag te beantwoorden, gaan we naar de bron van de collageen. Oftewel, hoe en waarvan wordt de collageen gemaakt?

Botten en beenderen

Collageen kan uit verschillende bronnen gehaald worden. De meest voorkomende collageen op de markt wordt gemaakt van kip of rund. Bij kip wordt het uit de botten en de pootjes gehaald, en bij runderen komt het uit de beenderen van de koe.

Wanneer je botten namelijk heel lang kookt, blijft er uiteindelijk een gelei over – en dat is de collageen. Probeer het maar eens met kippenpootjes die je bij de slager haalt. Zet ze met een beetje water op en laat het net zolang koken tot er van de pootjes niets meer over is dan een dikke gelei.

Collageen wordt ook wel eens gemaakt van eieren, het zit in de eierschalen en het eiwit. Ik ben dit zelf niet vaak tegengekomen moet ik zeggen.

Als laatste – en wat mij betreft de beste – heb je collageen supplementen van vis. Collageen van vis wordt uit de schubben van de vis gehaald. Ik neem aan dat ze de schubben dan – net als bij collageen van kip of rund – ook koken en daar de collageen uit halen.

Type 1, 2 of 3?

Afhankelijk van de bron waaruit de collageen gemaakt is, hebben we te maken met collageen type 1, 2 of 3.

Laten we eerst eens kijken wat het verschil is tussen die typen collageen.

Type 1 collageen

Meer dan 90% van de collageen in je lichaam is type 1. Type 1 collageen ondersteunt de vorming van vezels, gewrichtsbanden, organen en de huid. Het is het belangrijkste component van het organische deel van de botten. Type 1 wordt tevens gevonden in het spijsverteringsstelsel en is belangrijk voor de genezing van wondjes, geeft elasticiteit aan de huid en houdt de weefsels bijeen.

Type 2 collageen

Type 2 collageen is vezelachtig en zit voornamelijk in ons kraakbeen. Type 2 helpt bij het soepel houden van de gewrichten.

Type 3 collageen

Type 3 collageen is gemaakt van reticulaire vezels (dat betekent dat de cellen uitlopers hebben die in verbinding staan met de uitlopers van andere cellen). Type 3 wordt meestal samen met type 1 in ons lichaam gevonden en helpt tevens bij de elasticiteit van de huid.

Terug naar de bron. Kijken we waar de collageen van is gemaakt, dan is het interessant om te weten welk type collageen daar het meest in voorkomt:

Collageen van Kip

Collageen van kip bevat het meeste type 2. Deze collageen ondersteunt met name de gewrichten.

Collageen van Rund

Collageen uit de beenderen van koeien bestaat voornamelijk uit type 1 en 3. Het bevat vooral de aminozuren glycine en proline. Deze collageen is goed voor de productie van creatine, en de opbouw van de spieren.

Collageen van Ei

Je hebt ook collageen uit eierschalen. Eiercollageen schijnt ook met name type 1 te bevatten en te helpen bij stijfheid, en het helen van wondjes.

Collageen van Vis

Viscollageen bevat alle 3 types, maar voornamelijk type 1. Het bevat tevens de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline, waar het collageen in ons lichaam uit bestaat.

Viscollageen kan het makkelijkst door ons lichaam worden opgenomen en het werkt positief op de spijsvertering, de organen, de bloedvaten, botten, de gewrichten en een mooie huid.

Welke kies jij?

Welke collageen je het beste kunt kiezen, laat ik aan jou over. Maar wanneer je bedenkt dat meer dan 90% van de collageen in je lichaam uit type 1 bestaat, dan kun je misschien het best voor viscollageen kiezen.

Ik ben zelf zoals je weet een enorme fan van viscollageen, met name omdat dit zo goed wordt opgenomen en bij mij in ieder geval het snelst en het meeste resultaat heeft gegeven.

Wil je een goeie viscollageen proberen? In de SHOP kun je bestellen, verkrijgbaar in de smaken Naturel, Citroen en Aardbei.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *