collageen

Collageen: de beste basis voor je hele lichaam

Collageen is een lichaamseigen eiwit. Het woord collageen komt van het Griekse woord ‘kolla’ dat lijm betekent. Collageen wordt daarom ook wel het lijmvormend eiwit genoemd. Het is de stof die het lichaam bij elkaar houdt; het zorgt voor de opbouw en de structuur van de cellen en ‘lijmt’ de cellen als het ware aan elkaar.

Collageen is met 70% het hoofdbestanddeel van het losmazige bindweefsel in de menselijke huid. Daarom werkt collageen zo goed voor je huid: wanneer je collageen neemt wordt het bindweefsel van je huid gevoed en daardoor wordt je huid soepeler en steviger, en beter gehydrateerd.

Maar collageen zit niet alleen in je bindweefsels; het geeft flexibiliteit en stevigheid aan alle weefsels in je lichaam. Collageen is een belangrijke basis voor alle cellen; je cellen hebben het nodig om hun structuur te behouden. Collageen kan in alle organen gevonden worden en is verantwoordelijk voor de opbouw van de volledige structuur van de celmembranen.

Collageen doet dus zoveel meer dan alleen je huid verbeteren. Het werkt in je lichaam in op al je weefsels en verbetert dus ook de structuur en de werking van je organen. Het is goed voor je darmen, voor je maagwand, en voor de bloedvaten. Doordat collageen de structuur van de weefsels in je lichaam verbetert, kunnen vitamines en voedingsstoffen ook beter door het lichaam worden opgenomen.

Collageen bevordert de structuur en vernieuwing van de cellen en geeft stevigheid en flexibiliteit aan de verschillende weefsels van ons lichaam.

De cellen in je lichaam vernieuwen zich voortdurend; door ze te voeden met collageen behouden ze hun structuur en werking, ook op oudere leeftijd.

Collageen is dus een hele goede basis om voeding en andere supplementen beter te laten werken.

Een tekort aan collageen kun je aan de buitenkant zien aan uiterlijke kenmerken als rimpels. Een huid met minder collageen verliest zijn flexibiliteit en stevigheid omdat de weefsels onvoldoende ‘lijm’ bevatten.

Ook je ogen zijn een graadmeter om te weten of je lichaam nog voldoende collageen bevat. In het glasvocht van de oogbol zitten collageendraden. Wanneer je te weinig collageen binnen krijgt, gaan die collageendraden verharden. Dat uit zich in van die ‘zwevende draadjes’  in je gezichtsveld. Wanneer je van die ‘zwevende draadjes’ last krijgt, dan kun je er bijna zeker van zijn dat het collageengehalte in je lichaam achteruit is gegaan.

Doe je lijf een plezier!

Boven je 50-e kan je lichaam zelf geen collageen meer aanmaken. Het is daarom slim om dit aan te vullen met een collageensupplement. Daarmee behandel je niet alleen plaatselijke aandachtspunten als je huid en je ogen, maar doe je alle weefsels in je hele lijf een plezier.

Kies welke smaak en welk pakket collageen bij jou past.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *