verhoogde oogdruk

Collageen: ook goed voor je ogen!

Het klinkt misschien vreemd, maar je hebt ook collageen in je ogen. Waar dat dan zit in je ogen?

Je oogbol is gevuld met glasvocht.

Hoewel dit ‘glasachtig lichaam’ voor het grootste deel uit water bestaat, is het niet vloeibaar maar eerder geleiachtig. Dit komt door de collageen-vezels die erin zitten. Deze zorgen voor stevigheid, doordat ze als spaghetti-achtige draadjes door het vocht lopen. Hierdoor krijgt het glasvocht een stevige, flexibele structuur, en blijft de oogbol mooi rond.

Het collageen in je ogen heeft dus best een belangrijke functie.

Een collageen tekort kun je vaak ook als eerste merken aan je ogen. Heb je wel eens van die zwevende draadjes in je gezichtsveld gehad? Wel, dat heeft te maken met het volgende:

Wanneer de collageen-vezels in je oogbol hun elasticiteit verliezen worden ze een beetje brokkelig, en dat kan van die ‘zwevende draadjes’ in je gezichtsveld veroorzaken.

Die zwevende draadjes zijn het begin. Als de stevigheid van het glasachtig lichaam verder achteruit gaat kan dit tevens gevolgen hebben voor de oogdruk en heb je een vergrote kans op glaucoom.

Glaucoom is een oogziekte aan de oogzenuw die met name bij ouderen voorkomt. Een sterk verminderd gezichtsveld en zelfs blindheid kunnen het gevolg zijn.

Voor gezonde ogen is het dus van belang dat er voldoende collageen aanwezig is in het glasvocht.

4 antwoorden
  • Gerbrig
   Gerbrig zegt:

   Beste Giny,

   Premium Collageen is een viscollageen. Viscollageen is voornamelijk Type 1 en Type 3 (maar bevat ook wel type 2). Het grote voordeel van viscollageen ten opzichte van collageen uit runderen of kip is dat viscollageen tot 1,5 keer beter wordt opgenomen door je lichaam. Dat komt omdat viscollageen de structuur van de menselijke cel het dichtst benadert en een laag moleculair gewicht heeft. Stoffen met een lager gewicht worden altijd beter in het bloed opgenomen door de darmen.

   Collageen is van zichzelf een stug eiwit, en collageen van runderen of kip (dat voornamelijk type 2 is), is niet zo makkelijk te verteren en wordt dus ook niet makkelijk door je lichaam opgenomen. Viscollageen bevat juist die types collageen die nodig zijn voor de bouwstenen van je huid. Maar het werkt ook ondersteunend op het kraakbeen in je gewrichten. En uit eigen ervaring kan ik zeggen dat sinds ik collageen gebruik, nooit meer last heb gehad van zwevende draadjes voor mijn ogen. Volgens mij maakt het type collageen niet zo heel veel uit voor de ogen, maar gaat het er eerder om dat de collageen die je neemt, goed wordt opgenomen door het lichaam. En hoe beter het wordt opgenomen, hoe meer baat je er bij hebt.

   Groeten van Gerbrig

   Beantwoorden
   • Bert Schreurs
    Bert Schreurs zegt:

    Dag Gerbrig

    Ik heb sinds kort ook last van de zwevende draadjes – mouches volantes – en heb nu her en der al gelezen dat een tekort aan collageen een van de oorzaken kan zijn.

    Ik vroeg me af hoe jij dit dan inneemt? Doe je dit via supplementen of verse bouillon en andere voeding?

    Alvast bedankt,
    Groeten
    Bert

    Beantwoorden
    • Gerbrig
     Gerbrig zegt:

     Hoi Bert,
     Ik neem collageen als supplement. In de voeding van tegenwoordig zit nog maar weinig collageen. Wil je collageen via je voeding binnen krijgen dan zou je bijv. kippenpootjes langdurig kunnen koken tot het ingedikt is als een gelei – en dat is dan de collageen.

     Ik neem 2 keer per dag een glas Premium Collageen; dat is een poeder dat je oplost in water. Het voordeel van een poeder is dat je zelf de dosering kunt bepalen. Om effect te hebben, heeft je lichaam minimaal 5000 mg collageen per dag nodig, dat is 1 maatschepje Premium Collageen. Je kunt deze collageen vinden in de webshop op deze website.

     Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *