collageen

Wetenschappelijke studie naar de werking van collageen

Over voedingssupplementen en vitamines wordt wel eens wat sceptisch gedaan. Omdat het niet wetenschappelijk te bewijzen zou zijn dat iets werkt.

Weten we dat van medicijnen dan wel altijd even goed?

Als je de bijsluiter van welk geneesmiddel dan ook bekijkt, dan staan daar ook allerlei mogelijke bijwerkingen in. Bijwerkingen die je kúnt krijgen, maar omdat dit niet altijd het geval is, is het dus niet daadwerkelijk te zeggen hoe jouw lichaam er op zal reageren.

Eigenlijk best raar eigenlijk… dat we altijd de term ‘bijwerkingen’ gebruiken. Want een bijwerking is in feite niets meer of anders dan gewoon een werking.

Als je het goed beschouwt, heeft natuurlijk ALLES wat we in onze mond stoppen en tot ons nemen invloed op ons lichaam. Dit kan zowel positief zijn als negatief.

Voeding, voedingssupplementen en vitamines hebben hoe dan ook een effect op ons lichaam. Je moet er – net als met al het andere dat je slikt of eet – daarom bewust mee omspringen en weten wat je neemt.

Dus wat is dan de werking van collageen? En zijn er bijwerkingen?

De werking van collageen vindt met name plaats aan de binnenkant van je lichaam. Daar zorgt de collageen voor de opbouw en de structuur van je al je celweefsels en helpt het bij het maken van nieuwe cellen. Dat je huid er van opknapt is een gevolg van wat er aan de binnenkant gebeurt, en dat zou je dus een bij-effect of een bijwerking kunnen noemen.

Voor ieder die graag wetenschappelijk bewijs wil zien van de werking van collageen, heb ik een onderzoek gevonden dat in 2013 in Basel is gedaan:

Hierbij werd een groep van 69 vrouwen tussen 35 en 55 jaar gedurende 8 weken gevolgd, waarbij de ene groep 2,5 gram collageen, de tweede groep 5 gram collageen en de derde groep een placebo kreeg om dagelijks in te nemen.

Na afloop van de testperiode was bij de vrouwen die collageen slikten een duidelijke verbetering in elasticiteit van de huid te zien.

De elasticiteit van de huid werd bij aanvang, na 4 weken en aan het eind gemeten. Zelfs na 4 weken was er al een duidelijk verschil te zien! Kun je nagaan wat het effect zal zijn als je het langer blijft nemen. In het onderzoek staat eveneens vermeld dat de collageen verder geen bijwerkingen had.

Of jouw lichaam ook baat zal hebben van extra collageen? Ik zeg altijd: je kent je eigen lijf het best.

Dus kun jij ook het beste zelf bepalen wat goed is voor JOUW lijf.

En dat kun je dan maar beter gewoon zelf uitproberen. Met gezond verstand. Na 3 potten collageen weet jij zelf wel of dit product iets doet voor je lijf of niet.

Wil je het onderzoekje nalezen? Volg dan deze link naar Pubmed.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *