stevige spieren

Voor mannen ook interessant om te weten waarom collageen ook voor hen heel goed kan zijn, en vooral wanneer zij veel sporten:

Wat doet collageen voor onze spieren?

Collageen is vrijwel niet in de spieren zelf te vinden, maar wel in het bindweefsel dat de spieren bedekt, en dat bindweefsel heet: fascie.

Fascie is een bijzonder bindweefsel dat rond onze spieren, botten en gewrichten ligt. Fascie geeft ondersteuning en bescherming aan die lichaamsdelen en het geeft structuur aan het lichaam.

De basisstof van dit bindweefsel – fascie – bestaat uit collageen.

De fascie vlak onder de huid heeft als functie het vasthouden van lichaamsvet en water, en het geeft doorgang aan zenuwen en bloedvaten. In sommige delen van het lichaam zit het rondom de spieren die de beweging van de huid toelaten.

Je kunt je voorstellen dat wanneer deze fascie voldoende collageen bevat, je dit aan je huid kunt zien, doordat deze er gehydrateerd en ‘gevoed’ uitziet.

De fascie in de diepere delen van je lichaam zorgt onder andere voor de bevestiging van de spieren en vangt in enige mate schokken op. Dit bijzondere bindweefsel heeft dus collageen nodig om flexibel en soepel te blijven.

Maar het zorgt er ook voor dat de spieren goed naar voren komen (goed te zien zijn) doordat de huid die over de spieren heen licht er stevig en gehydrateerd uit ziet.

Sporters doen er dus goed aan om het collageengehalte in hun lichaam op peil te houden. Alex, een klant van mij,  drinkt altijd een glas collageen na een zware workout. Hij zegt zelfs dat hij daardoor sneller herstelt en minder last heeft van spierpijn of pijn in zijn gewrichten. En los daarvan moet ik eerlijk zeggen: hij ziet er strak en gespierd uit.

Overigens… de foto bij dit bericht is niet Alex – maar hij zou het kunnen zijn 🙂