rugklachten encollageen

De relatie tussen collageen en jouw rug

Voor een soepele rug heb je een soepele wervelkolom nodig.

Wanneer we op oudere leeftijd met rugklachten te maken krijgen, dan is dat meestal een gevolg van het uitdrogen van de tussenwervelschijven.

Om te begrijpen hoe dat zit, kijken we eerst hoe onze wervelkolom is opgebouwd.

Hoe zit de wervelkolom in elkaar?

De wervelkolom heeft een centrale plaats in het bewegingsapparaat. Hij bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels en het heiligbeen. Tussen twee wervellichamen ligt telkens een tussenwervelschijf, en deze 23 schijven verhogen de elasticiteit en de bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom.

De wervels zijn verder onderling verbonden door kleine facetgewrichten die aan de achterzijde als het ware dakpansgewijs over elkaar liggen. Deze zorgen ervoor dat enige beweging tussen de wervels onderling mogelijk is.

Het zijn echter met name de tussenwervelschijven die de beweging van de rug mogelijk maken, en wanneer we last van de rug hebben, dan heeft dit vaak te maken met een tekort aan vocht in de tussenwervelschijven.

Wat is de functie van de tussenwervelschijven?

De tussenwervelschijven bevinden zich in de wervelkolom tussen de afzonderlijke wervels.

Een tussenwervelschijf bestaat uit een ring van vezelig kraakbeen (lat: anulus fibrosus) met in het midden een geleiachtige kern (lat: nucleus pulposus). Deze gelei bestaat voornamelijk uit vocht en is opgebouwd uit een dicht netwerk van collageenvezels.

De tussenwervelschijven bestaan uit kraakbeen, het zogenaamde fibreuze kraakbeen; dit is een vezelig soort kraakbeen dat doortrokken is met dicht opeengepakte collageenvezels. Dit kraakbeen is trekvast en drukbestendig en zorgt voor een soepele botverbinding.

De tussenwervelschijven hebben twee functies:

  • een schok-dempende en beschermende werking tijdens inspanning en bijv. het tillen van zware voorwerpen
  • een dynamische werking om de beweeglijkheid van de wervelkolom mogelijk te maken.

Rugklachten door collageentekort

Rugklachten kunnen ontstaan door uitdrogen van de tussenwervelschijven.

Bij het ouder worden kan – door een tekort aan collageen – de geleiachtige kern dehydrateren (uitdrogen), waardoor het vermogen tot schokdemping vermindert. Wanneer je lichaam een duidelijk tekort heeft aan collageen zal het kraakbeen van de tussenwervelschijven eveneens zwakker worden. Kraakbeen verkrijgt zijn elasticiteit juist vanwege de collageenvezels.

Dit hoeft niet direct tot pijn te lijden, maar wanneer dit proces zich doorzet kun je je voorstellen dat dit op den duur rugklachten kan geven of tot een hernia kan leiden.

Voorkom rugklachten en vul je collageentekort na je 50-e jaar dagelijks aan. Een gezond lichaam heeft dagelijks minimaal 5000 mg collageen nodig. Eén dosering Premium Collageen bevat 5000 mg pure viscollageen.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *